top of page
Αναζήτηση

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε το vintage, το retro και το απλώς... παλιομοδίτικο

Και εκεί που αδειάζεις το παλιό μπαούλο της γιαγιάς και ανακαλύπτεις ρούχα από μια άλλη εποχή και εκεί που μπαίνεις σε «ψαγμένα» μαγαζιά και ξετρυπώνεις αξεσουάρ μιας άλλης δεκαετίας και νιώθεις σούπερ τυχερή που αυτοί οι «θησαυροί» μπορούν να αναβαθμίσουν το στυλ σου, αρχίζεις και προβληματίζεσαι...


Είναι vintage ή retro ή μήπως είναι απλά παλιομοδίτικα ;

Είμαστε εδώ για να βάλουμε τέλος στη σύγχυση!


Η λέξη vintage αφορά κομμάτια που είναι παλιά (μέχρι 20ετία) και δεν έχουν δεχτεί κάποια επεξεργασία. Δηλαδή είναι ατόφια από την εποχή που δημιουργήθηκαν (ναι περιλαμβάνεται και το παλιό παλτό της γιαγιάς!) Αν ξεπερνούν την 20ετία, θεωρούνται αντίκες. Δεν είναι απαραίτητο να είναι επώνυμα, αρκεί να ακολουθούν τον κανόνα πιο πάνω. Μπορείς να ανακαλύψεις  vintage κομμάτια σε καταστήματα second hand και πωλούνται σε οικονομικές τιμές. Ο όρος βέβαια δεν αφορά μόνο τη μόδα αλλά και τη διακόσμηση.


Η λέξη retro αφορά κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί στο σήμερα αλλά έχουν την αίσθηση παλιών στιλ. Δηλαδή πράγματα που δημιούργησαν οι σχεδιαστές έχοντας έμπνευση από τη μόδα άλλων εποχών.


Το αν ένα παλαιό ένδυμα είναι vintage ή παλιομοδίτικο, καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους. Πρώτο ρόλο παίζει η εικόνα του ρούχου. Θα πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση, που σημαίνει να μην είναι σκωροφαγωμένο, ξεφτισμένο, με κόμπους ή άλλες φθορές και κιτρινίλες. Δεύτερον, θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια στο σώμα μας και να είναι κατάλληλο για το σωματότυπό μας, που σημαίνει να μας κολακεύει και όχι να μας καλύπτει. Και τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει το στυλ και ο τρόπος που θα το συνδυάσουμε με την ήδη υπάρχουσα γκαρνταρόμπα μας.


Φορώντας ένα vintage κομμάτι πρέπει αποπνέουμε έναν αέρα κομψότητας και σιγουριάς δίνοντας μία πινελιά στο τελικό μας outfit και όχι να δείχνουμε ότι μόλις βγήκαμε από χρονοκάψουλα. Για παράδειγμα εάν θέλουμε να φορέσουμε ένα vintage 50s φόρεμα το 2020, θα ήταν ιδανικό να το συνδυάσουμε με σύγχρονα και μοντέρνα αξεσουάρ, απλό χτένισμα (δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε το μαλλί κουνουπίδι για να ταιριάζει στην εποχή του ρούχου) και αντίστοιχο φρέσκο μακιγιάζ.


Πιο κάτω σας δίνουμε μερικές ιδέες για το πώς θα μπορούσατε να κατατάξετε τα vintage κομμάτια με μοντέρνο τρόπο στο ντύσιμό σας:


- Φορέστε vintage ρούχα με απλά παπούτσια, όπως μπαλαρίνες ή tr;endy γόβες

- Συνδυάστε ένα σύγχρονο φόρεμα με vintage κοσμήματα όπως μία ιδιαίτερη καρφίτσα ή vintage αξεσουάρ και τσάντες

- Ένα πουκάμισο βικτωριανού στυλ δείχνει πολύ μοντέρνο με ένα τζιν

- Μη φοβάστε να ανακατέψετε τις εποχές. Για παράδειγμα, μια βελούδινη φούστα δεν χρειάζεται και βελούδινο παλτό, τολμήστε την με μια μοντέρνα δερμάτινη καπαρντίνα και θα εκπλαγείτε. Ή δοκιμάστε ένα φόρεμα 70’ς με μια τσάντα από τη δεκαετία του ’30 και κομψές μπαρέτες στυλ ’50 και θα μοιάζετε με φιγουρίνι.



221 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page